Beskrivning
Jäsande vin, doftande surkål och bubblande kvass. Vem hade kunnat tro att bakterier skulle användas för att lösa världens problem? Ny forskning visar nämligen hur vi med de nyttiga bakteriernas hjälp kan producera mat och samtidigt dämpa klimatkatastrofen. Allt börjar i ditt eget kök, med så lite som en hink och ett lock.
Nyckel ligger i kolet, och det är här bokashin kommer in: en komposteringsmetoden som både är fossilfri och understödjer hela den komplexa väv av liv som finns under våra fötter. Till skillnad från vanlig kompost kapslar bokashin in koldioxid och låter det istället berika vår matjord – på så sätt får vi både oslagbara tomater och renare luft.
Stefans lilla svarta är en bok om jord i bred bemärkelse. Nu följer vi honom återigen ner i myllan, från ekosystem till tarmflora. Som vanligt spänner det mellan stort och smått, och fokus är på det vi själva kan göra på balkongen, i köket eller ute i rabatten med metoder som både spar tid och resurser.